19-01-11

Ouderschapsplan opstellen na echtscheiding

Ouderschapsplan

Helaas zijn er bij veel scheidingen kinderen betrokken. Ouders van kinderen besluiten uit elkaar te gaan en de kinderen worden er de dupe van.

Zij hebben immers veel verdriet om de hele situatie en hun hele leven veranderd. Papa en mama horen immers bij elkaar en niet zonder elkaar. Omdat kinderen al veel de dupe worden van dit soort situaties, is het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met hun gevoelens. Bij wie blijven ze wonen na de scheiding en hoe vaak zien ze hun andere ouder nog? Goede afspraken over co ouderschap zijn belangrijk.

Degelijk ouderschapsplan opstellen

Als er meerdere kinderen in het spel zijn, hou dan met beide kinderen evenveel rekening, ongeacht hun leeftijd. Rondom echtscheidingen zijn kinderen enorm kwetsbaar en ze kunnen snel het gevoel krijgen dat papa of mama niet meer van hen houdt. Door een degelijk ouderschapsplan op te stellen,voorkomt u een hoop gezeur en het geeft duidelijkheid voor alle gezinsleden. Hieronder ziet u een drietal voorbeelden van een degelijk ouderschapsplan. We gaan er bij deze voorbeelden vanuit dat er twee kinderen bij de moeder blijven wonen. Uiteraard kan u dit vertalen naar uw eigen situatie.

Voorbeeld echtscheiding

Sanne (4) en Bram (2) vragen aan mama wanneer papa hen weer op komt halen. Moeder laat het degelijke ouderschapsplan zien. Papa komt jullie elke vrijdag om 18.00u ophalen en brengt jullie op zondag weer terug om 18.00u.

Voorbeeld scheiding

Sanne en Bram zijn op zondagavond bij papa en moeten snel dooreten. Ze moeten om 18.00u weer thuis zijn. Die avond heeft Bram buikpijn, omdat hij zo snel gegeten heeft. Het is belangrijk om redelijk flexibel te blijven ten opzichte van het ouderschapsplan.

Voorbeeld ouderschapsplan

Sanne geeft een ballet voorstelling op woensdag. Mama en Bram komen kijken, maar papa is er niet. Hij kan niet goed samenzijn met mama. Sanne is verdrietig. Voorkom dit soort situaties, uw kind wordt nu, ondanks een goed ouderschapsplan, alsnog de dupe.

 

13:17 Gepost door Inwoner van Veghel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.