06-01-11

Krijgen gastouders met eigen kinderen kinderopvangtoeslag

Gastouder en eigen kinderen

Stel je hebt kinderen en je bent gastouder.
Als je zelf kinderen hebt, worden deze meegerekend bij het maximaal aantal kinderen die je per dag mag hebben? Heb jij bijvoorbeeld een baby die nog geen een is geworden? Dan mag je hiernaast maximaal nog een baby opvangen.

Het frappante is dat je eigen kinderen je dus een plekje 'kosten' bij je werk. Je mag immers geen ander kindje opvangen en dat kost geld. Heb je dan, als gastouder met eigen kinderen, geen recht op kinderopvangtoeslag?
In de voorwaarden van de belastingdienst staat dat je aan een aantal regels moet voldoen, voordat de vraagouder kinderopvangtoeslag krijgt.

Kinderopvangtoeslag eigen kinderen

In de voorwaarden van de belastingdienst staat dat je ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag, mits je aan de eisen van een gastouder voldoet. In de voorwaarden staat NIET dat je je eigen kinderen niet in mag schrijven bij een gastouderbureau.
Helaas is er in de wet bepaald dat je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag als het je eigen kinderen zijn of als het kinderen zijn die op hetzelfde adres wonen als jijzelf.

Eigenlijk is dit erg dubbel. De overheid zegt dat je eigen kinderen je geld kosten, omdat je er plekjes voor moet afstaan, maar je hebt geen recht op kinderopvangtoeslag. Je hebt wel recht op kinderopvangtoeslag als jij je kinderen naar een andere gastouder brengt (en vice versa). Eigenlijk komt het dan op precies hetzelfde neer, maar de overheid heeft toch wettelijk bepaald dat je geen kinderopvangtoeslag krijgt als je op je eigen kinderen past, terwijl dit je toch een plek kost.

Uitgaven voor kinderen

Kinderen onderhouden kan erg duur zijn. Zelfs een goedkope hobby zoals voetballen kan veel geld kosten aan voetbal schoenen en keepershandschoenen.

Kinderen mogen bijverdienen

Uiteraard kan u met uw kinderen afspreken dat zij een bijbaan gaan zoeken.  Een favoeriete bijbaan voor jonge kinderen is folders bezorgen.

Kosten besparen

Ook kan u samen met uw kinderen afspraken maken over geld besparende maatregelen. Zo kan u in plaats van een sportschool abonnement te nemen zelf een hometrainer of crosstrainer kopen voor thuis. Daar kan hetb hele gezin van genieten zonder de maandelijkse kosten van de sportschool.

20:15 Gepost door Inwoner van Veghel in belastingen, Veghel | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderopvangtoeslag |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.